Introduktion

Yellowstone, WY
USA sommeren 2018 - Rundtur nordvestlige USA
 
Dagens etape var planlagt som en rundtur i den nordlige kreds af parken. En tur på 320 km. Parken er bare overraskende stor.
Desværre var vejret ikke så godt - det var rigtigt bygevejr og skydækket lå meget lavt. - Det var vist godt vi ikke kørte i en cabriolet som vi først havde planlagt.
Bisonoksen her tæt på toppen af passet, har fundet ud af at der er lidt læ for vind og regn bag skiltet. En skam at skyerne hang så lavt - udsigten var noget ødelagt.
Overalt i den vestlige del af parken ser man fænomenet på billedet til højre, -  at det damper op af jorden. Jordskorpen er ret tynd her - vi befinder os på en af de steder der kaldes en supervulkan. Der er ikke længere ned til jordens varme indre end at grundvandet siver derned, derefter kommer det op igennem jorden gennem små kanaler som damp.
Slugten her hedder Grand Canyon of the Yellowstone, opkaldt efter den mere kendte navnebror i Arizona.
Da vi kom derhen begyndte det at regne kraftigt. Vi valgte at køre igen og vente på bedre vejr.
I den østlige side af parken fører vejen op over Mt. Wash-burn som er 3.122 meter over havets overflade. Her i dag hang skyerne meget lavt og sigtbarheden lav.
Vejen ud til den norvestlige indgang går gennem den kæmpestore Lamar Valley, den følger næsten alle 48 km floden i dalen - overalt der kan man, på de store sletter, se flokke af Bison okser som græsser i det frodige græs.


Vi kørte ud af parken og spiste frokost på en bistro i en lille by udenfor -  Silver Gate - der som navnet antyder tidligere var en driftig mineby med sølvminer.
Idag bare en lidt turistet by på en af de mindst befærdede veje ind i Yellowstone.
Tilbage på hotellet var der truende skyer på himlen og vejrudsigterne talte om tordenvejr og skybrud lidt mod nord. Vi spiste på en Restaurant få hundrede meter henne af gaden og var ret banke for at regnen skulle komme. Men det holdt tørvejr. På vejen hjem fra restauranten mødte vi lige en elg.
En af de lidt større bygninger i nationalparken er postkontoret i Mammoth som ligger inde i den nordlige del af parken.
Den ikoniske nordlige port til parken hedder Rosevelt Arch. Det var i mange år den port man kom igennem når man rejste til parken. Idag er trafikken ført udenom, og der er opført et nyt betalingsanlæg.  Archen står i øvrigt i Montana mens parken stort set ligger i Wyoming.
Mammoth Hot Springs ligger helt mod nord i parken. Det er et helt specielt naturfænomen hvor der kogende vand kommer op af jorden mange steder og løber ned over skrænten. Det klippen der er af limsten dannes meget specielle formationer. Man kan komme tæt på gennem færdsel på træbroer der er hævet over det kogende vand. Der er broer både forneden unden skrænten og efter en køretur udenom kan man også komme tæt på - ja, helt ud i det ovenover klippen.
Udover flokkene af bizonokser på de store sletter, finder man enlige bizoner mange andre steder. Der herover har fundet ud af at der var en vandpyt i forbindelse med noget vejarbejdet. Og er man tørstig må vi andre vente.
Der er også mange store hjorte rundt om i parken. Dem finder man især i de buskadser der er langs vejene. Folk stopper op og skaber lange trafikkøer - for alle skal jo fotografere.
Næste